Rikos ja rangaistus
Yhteiskuntasopimus
Yleensä valtiot toimivat tiettyjen sääntöjen mukaan, tätä kutsutaan yhteiskuntasopimukseksi. Koska roolipeleissä on hyvä tietää yhdellä vilkaisulla minkälaiseen maailmaan sankarit ovat saapuneet täytyy tietää minkälainen maailma on kyseessä. Tässä pelissä maailman yhteiskuntajärjestystä kuvataan yhteiskuntasopimus muuttujalla. Se koostuu 11 merkin rimpsusta joka kertoo tärkeitä asioita paikallisesta lainsäädännöstä.

KirjainSelitys
Hallinto Ensimmäine kirjain kertoo minkälainen hallinto maailmassa on. Tämä kertoo vain hallinnon yleistyypin, esimerkiksi perustulaillinen monarkia olisi E vaikka valtion (nimellinen)pää olisikin kuningas.

A: Anarkia. Ei hallintoa. Ainoa oikeus on vahvimman oikeus.

S: Suora demokratia

E: Edustuksellinen demokratia

R: Rajoitettu suora demokratia, vain tiettyyn ryhmään kuuluvat saavat äänestää

O: Oligarkia, vain rajoitetut (yleensä rikaat) saavat äänestää edustajia vaaleissa joista sitten valitaan kansanedustuslaitos.

D: Demokraattinen diktatuuri, diktaattorilla on ylin valta mutta diktaattorit valitaan äänestyksellä joko tietyksi ajaksi tai sitten jka vuosi kansalaiset äänestävät saako diktaattori jatkaa vai valitaanko uusi diktaattori hänen tilalleen.

F: Feodaalijärjestelmä. Johtaja kuuntelee

M: Sotialsdiktatuuri, sotilas- ja siviilihallinto ovat sama asia ja valtion kaikki työntekijät kuuluvat asevoimiin, jos hallinto haluaa esittää mukavaa siviilipuolen virkamiehillä on oma arvojärjestys joka kylläkin on täysin verrannolinen sotilasarvoihin.

J: Jotain aivan muuta. Tarkempi kuvaus maailmankuvauksessa.

X: Äärimmäinen diktatuuri. Ikuinen johtaja on vallassa kunnes kuolee, sen jälkeen selvitellään kuka on seuraava ikuinen johtaja.

Rikostyypit
(neljä kappaletta)
Neljä merkkiä kertovat miten yhteiskunta suhtautuu erilaisiin rikoksiin. Rikostyypit ovat Väkivalta- Omaisuus- Huume- ja ajatusrikokset. Yheiskunta voi suhtautua niihin neljällä tavalla:

E: Ei rikosta, tähän rikoskategoriaan kuuluvat rikokset eivät ole valtiossa rikollisia.

L: Lievä rikos, kategoriassa oleviin rikoksiin käytetään seuraavia muutoksia: rangaistus puolitetaan (kun lieventävät ja raskauttavat asianhaarat on laskettu) ja -1 vaikeuteen jos koettaa vedota lieventäviin asianhaaroihin.

N: Käytetään normaalia rikostaulukko ilman muutoksia.

K: Käytetään normaalia taulukkoa mutta kuolemantuomio on mahdollinen.

V: Tämän kaltaisiin rikoksiin suhtaudutaan vakavasti, poliisi tutkii rikospaikkaa yhden heiton verran enemmän, tuomio kaksinkertaistuu (kun lieventävät ja raskauttavat asianhaarat on laskettu) ja lieventäviin asianhaaroihin vedottaessa vaikeuteen tulee +2.

X: Kuten vakava mutta kuolemantuomio on mahdollinen, lisäksi kuolemantuomiota varten vaaditaan yksi onnistuminen vähemmän syyttäjältä (minimi 1)
Kaksintaistelut oikeuskäsittelyssä Miltei jokaisessa oikeudenkäynnissä on kaksintaistelu (säännöt ovat kohdassa oikeuskäytäntö) se voi olla joko Fyysinen, Henkinen tai Yhdistelmä. Ihmiset yleensä suosivat henkistä väittelyä missä puolustusasianajaja mittelee henkisillä kyvyillään syyttäjän kanssa mutta Nizhragit luottavat enemmän miekkoihin, joillain klaaneilla tosin hyviä perusteluitakin kuunnellaan. joissain järjestelmistä moisesta on luovuttu ja kaksintaistelua Ei ole. Luopuminen johtuu joko siitä että kaikki halutaan pitää samalla viivalla tai siitä ettei mokoma kriminaali pääse puhumaan.
Verotuksen aste Verotus kertoo paljonko maailman asukkaat joutuvat maksamaan veroja. Tässä on taas muutamia kategorioita:

E: ei verotusta, maailman hallinto (oletettavasti) hankii tulonsa muilla keinoilla.

O: Ostettava kansalaisuus, hinta on noin suunnilleen R3, tämän jälkeen mitään veroja ei tarvitse maksaa.

K: Vain kevyt tulovero, noin 10% tuloista, peritään vain kansalaisilta.

T: Progressiivinen tulovero, 10-50% tuloista, peritään vain kansalaisilta.

A: Arvonlisävero tai myyntivero, noin 25% tuotteiden hinnasta on veroa, peritään kaikilta jotka ostavat jotain.

Y: Yhteisövero, yritykset ja muut julkisyhteisöt maksavat 20% veroa voitostaan, lisäksi kaikkiin maailmaan tuotaviin tavaroihin tulee noin 5% tullia päälle jonka planeetalle tuoja joutuu maksamaan..

P: Pienet verot, kuten S mutta veroprosentit puolitetaan.

S: Suuri verotus, K+T+A+Y kohdat ovat kaikki käytössä.

X: Äärimmäinen verotus, kuten S mutta veroprosentit tuplataan.

Maahanmuutto Maahanmuutto antaa osviittaa siihen mitne helppo maailmaan on tulla asumaan.

H: Helppo, kansalaisuuden saaminen vaatii hieman paperityötä mutta mitään taitovaatimuksia ei ole.

T: Tarveperustainen, kansalaisuuden saa jos omaa tason 3 jossain taidossa jolle on kysyntää maailmassa. Lisäksi tarvitaan onnistumisia byrokratia(n)äly heitossa vaikeus 6, jos onnistumisia on enemmän kuin yksi voidaan tarvittavaa taidon arvoa vähentää yhdellä.

V: Vaikea, kansalaisuuden saamiseen tarvitaan taito 5, muutoin kuten T kohdassa. Lisäksi maailmaan saapumiseen tarvitaan viisumi jonka voi hankkia paikan päältä.

X: Kansalaisuutta ei voi saada, lisäksi planeetalle saapumiseen vaaditaan etukäteen hankittu viisumi.

Aselait Aselait kertovat minkälaisia aseita maailmassa saa kanniskella, jos planeetalle tulijoilla on oma alus voivat he jättää arsenaalinsa sinne ja jos ei niin melkein kaikissa suuremmissa avaruussatamissa on säilytystilaa vuokralla varusteiden säilömiseen. Yleensä laillistetut turvayritykset saavat lunastaa itselleen luvan jolla ne voivat pitää hallussaan yhtä kategoriaa kovempia aseita. Poliisilla on myös yleisesti yhtä kategoriaa kovemmat aseet ja poliisin erikoisjoukoilla kahta astetta raskaammat.

E: Ei ole, kaikki aseet ovat sallittuja. Tosin huomautettakoon että Matriarkkaneuvosto jokainen ajatteleva olento suhtautuu erittäin nuivasti massatuhoaseisiin ei valtiollisten toimijoiden käsissä.

A: Ajoneuvoaseet ja ajoneuvojen torjunta-aseet kiellettyjä. Esimerkiksi raskaat plasmakiväärit, ohjukset, raketinheittimet ja muut vastaavat aseet.

R: Kuten yllä sekä räjähtävät aseet (siviiliräjäytysaineet vaativat luvan) kuten kranaatit, kranaattikiväärit, liekinheittimet ja yli 8cm laserit.

S: Kuten yllä sekä sarjatuliaseet (mukaanlukien magneettikihhdytetyt).

T: Kuten yllä sekä kaikki tuliaseet ja laserit.

X: Kaikki millä voi tehdä tappavaa vahinkoa on kielletty, mukaanlukien leipäveitset, pippurisumut ja sähköpamput.

Sosiaalihuolto Sosiaalihuolto kertoo minkälaisen elintason sosiaalihuolto tarjoaa, se kertoo myös mikä hahmon elintaso on jos hän päättää ryhtyä työttömäksi.

E: Ei ole, sosiaalihuoltoa ei ole ja työttömän ammatti vaatii vähintää omaisuus-rikas taustan, samoin kuin minkäänlainen opiskelu.

P: Pieni, työtttömän elintaso on omaisuus-köyhä 1, lisäksi hän saa vain yhden pisteen harrastuksiin per vuosi työttömänä. Lisäksi opiskelu vaatii omaisuus-keskiluokka tasutan.

N: Normaali, elintaso on edelleen köyhä mutta ainakin voi käydä kirjastoissa ja sossu maksaa opinnot.

K: Korkea, työttömän elintaso on omaisuus-keskiluokka.

J: Jotain aivan muuta, maailman sosiaalihuolto on outo, tarkista maailman kuvauksesta tarkemmat yhksityiskohdat.

X: Äärimmäisen huono. Jos hahmolla ei ole ammattia ja asuntoa (laillista suojelusta) hänet pakkovärvätään asevoimiin. Jos hahmo päätyy luonnissa työttömäksi siirrä hänet sen sijaan ensin p-kaudelle ja sen jälkeen maavoimiin sellaiseen koulutushaaraan johon hänen ominiasuutensa riittävät tai jalkaväkeen.

Korruptio Tietysti kaikki edellämainitut koskevat vain niitä joilla ei ole varaa maksaa lahjuksia. Korruptoituneisuus kertoo kuinka helppoa lakeja jaasetuksia on kiertää. On hyvä huomioida että yleensä joudut lahjomaan kaikki virkamiehet jotka ovat osallisina tapauksessa. Esimerkiki jos saat liikennesakon joudut lahjomaan kaksi keskiluokkaista poliisia mutta jos juttu menee oikeuteen joudut lahjomaan rikkaan tuomarin mikä vaatiikin jo paljon enemmän rahaa. Tietysti jos haluat esimerkiksi siirtää lastia avaruusalukselta planeetalle ilman että kukaan esittää kysymyksiä voit hieman tiedustella ja löytää halvimman vaihtoehdon. Yleensä sopiva hinta lahjomiselle riippuu siitä mitä ollaan tekemässä:
Rasvaa rattaita = päiväpalkka
rikos josta selviää sakoilla = 5 päivän palkka.
Rikos josta seuraa vankeutta = kukauden palkka.
Rikos josta saa kuolemantuomion (vaikka maailmassa ei olisi kuolemantuomiota käytössä) = vuoden palkka.
Toisena vaihtoehtona on maksaa noin 10% rikoshyödystä, jos virkamies osaa sellaisen arvioida, virkamies haluaa toki näistä kahdesta vaihtoehdosta suuremman.
Kriittinen epäonnistuminen aiheuttaa ppoliisitutkinnan.

E: Ei korruptiota, virkamiehet ovat lahjomattomia.

H: Hyväveli verkosto. Virkamiehiä ei voi lahjoa mutta he voivat hieman taivuttaa lakia hyvien ystäviensä vuoksi.

P: Pientä korruptiota esiintyy, katutieto(n)innovaatio vaikeus 5 selvittää ketkä virkamiehet ovat lahjottavissa. Jokainen onnistuminen yhden yli puolittaa summan (mikäli on mahdollista saada virkamies vaihtumaan). Rasvaaminen nopeuttaa asian käsittelyä jonkin verran.

K: Korkeaa korruptiota esiintyy, tässä maailmassa (lähes) kaikki virkamiehet ovat ostettavissa, kysymys on vain hinnasta. katutieto(n)innovaatio vaikeus 5 jokainen onnistuminen puolittaa hinnan. Lisäksi jos koneistoa ei "rasvata" asioiden käsittely venyy hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen.

X: Kaikki on kaupan, kuten S mutta kaikki on puoleen hintaan, paitsi koneiston rasvaaminen joka maksaa tuplasti. Yleensä tämä johtuu siitä että virkamiesten palkkoja ei ole maksettu muutamaan vuoteen.

Oikeuskäytäntö
Jos hahmot tekevät jotain hölmöä he joutuvat siitä vastuuseen ja oikeuden eteen. Alla on joukko rikoksia ja niistä seuraava rangaistus. Rangaistus on muotoa X/Y/Z jossa X kertoo mikä on normaali tuomio tästä rikoksesta joko vuosissa vankeutta (XV) tai päiväsakkoina (XS voit joko maksaa sakot joka on X päivän tulosi nykyisellä omaisuus- tasosi mukaan tai olla X päivää vankilassa), Y kertoo paljonko tuomio muuttuu per onnistuminen (alaspäin se voi muuttua vain kun vedotaan lieventäviin asianhaaroihin) ja viimeinen kertoo onko rikoksesta mahdollista saada kuolemantuomio ja jos on niin ontako onnistumista syyttäjän tarvii saada enemmän kuin puolustusasianajajan jotta kuolemantuomio annetaan.
RikosnimikeKuvausRangaistus
VäkivaltarikoksetVäkivaltarikokset ovat rikoksia joissa toisen älyllisen olennon fyysistä tai henkistä koskemattomuutta on loukattu.
MurhaToisen älyllisen olennon aivokuolemaan johtanut tapaus joka oli joko erityisen julma tai vakavasti harkittu teko.20V/3/3K
TappoToisen älyllisen olennon aivokuolemaan johtanut tapaus joka tehtiin nopeassa vihanpurkauksessa ilman selvää tarkoitusta tappaa.10V/1/E
KuolemantuottamusToisen älyllisen olennon aivokuolemaan johtanut tapaus joka oli seurausta huolimattomuudesta.5V/2/E
Murhan yritys
Törkeä pahoinpitely
Pahoinpitely
Raiskaus
Kunnianloukkaus
Laiton vangitseminen
Laiton uhkaus
OmaisuusrikoksetOmaisuusrikoksissa on perinteisten fyysisen omaisuuden viemisen lisäksi myös henkisen omaisuuden vieminen, esimerkiksi luvaton kopioiminen omaan käyttöön, liike- ja valtiollinen vakoilu. Myös lahjonta ja veronkierto kuuluvat tähän ryhmään, tällöin syytetyn oletetaan ryöstäneen valtiolta rahaa. Tuomion lisäksi pitää syyllisen tietysti palauttaa varastettu tavara tai korvata sen hinta mikäli se on tuhoutunut.
Törkeä varkaus
Varkaus
Näpistys
Murtautuminen
Luvaton oleskelu
Valtiosalaisuuksien vakoilu
Liikesalaisuuksien vakoilu
Laittoman kopion levitys
Laiton kopiointi
Veronkierto
Lahjonta
huumerikoksetHuumerikokset keskittyvät yleensä erilaisten nautintoaineiden hallussapidon kieltämiseen. Mitkä tarkalleen ovat kiellettyjä aineita riippuu yleensä maailmasta. rikoksen vakavuus yleensä kasvaa käyttöannosten mukaan.
Törkeä hummerikosTuhansien käyttöannosten hallussapito, yleensä joko valmistus tai salakuljetusvaiheessa. Tälläisistä rikoksita voidaan syyttää (ja yleensä syytetäänkin) suurempaa määrää henkilöitä kerralla jotka ovat yleensä paikallisen rikollisorganisaation johtoportaan jäseniä.20V/4/4K
HuumerikosSatojen käyttöannosten hallussapito. Yleensä tukkuriportaan jäseniä.10V/3/E
Hallussapito myyntiä vartenAlle kymmenen käyttöannosta mutta poliisi on sitä mieltä että ne olivat myyntiä varten (tai syytetty saatiin kiinni myymästä tavaraa)1V/0,2V/E
Hallussapito omaan käyttöönAlle kymmenen annosta, yleensä omaan käyttöön. Jos maailman huumepolitiikka on L tai N voidaan syytetty ohjata hoitoon sakkojen sijaan.20S/5/E
AjatusrikoksetAjatusrikos on kammottavin kaikista rikoksista sillä se on rikos Ikuista johtajaa ja/tai Jumalaa kohtaan. Ajatusrikos ei johda kuolemaan, ajatusrikos on kuolema*. Lienee sanomattakin selvää ettei yksikään sivistynyt valtio jaa tuomioita ajatusrikoksista (sitä varten on väkivaltarikoksissa kohta herjaaminen) mutta galaksi on täynnä diktatuurisia helvetinkoloja joissa väärät ajatukset johtavat tuomarin eteen. Ajatusrikoksista syytetty harvoi voi kiistää syyllisyyttään joten vaikeus kun vedotaan syyttömyyteen on +3 näissä rikoksissa mutta rikostovereiden ilmiantaminen antaa -1 vaikeustasoon kun vedotaan lieventäviin asianhaaroihin.
Valtion arvosteleminen ulkovalloille
Valtion arvosteleminen valtion sisällä
Siveysrikokset
Kiellettyn tiedon levittäminen
Kiellettyn tiedon hallusapito
Väärää syntyperä
Rotupetturuus

Ensi täytyy selvittää miten hyvät todisteet poliisilla on,